Pitkä vaellus koiran kanssa
Koira - parasta seuraa vaelluksella vai pörröinen hermoraastin? Noh, ehkä vähän molempia..
Siperianhusky on sekä vetokoira että hyvä vaelluskoira
Jutun kuvissa olevat koirat ovat vaeltaneet viikkoja tunturissa pisimmän matkan ollessa noin 420 kilometriä.
Vaeltaminen koiran kanssa onnistuu oikein hyvin, ja monessa auttaa se, että tuntee koiransa ja sen tarpeet ja käytöksen. Aina kaikkia asioita ei ole mahdollista testata etukäteen, ja joskus tulee vastaan se ensimmäinen riippusilta, ensimmäinen ylitettävä joki, ensimmäinen autiotupa jossa on tuntemattomia koiria ja ensimmäinen poro.
Jos nämä kaikki ovat jo tuttuja, joskus tulee vastaan ensimmäinen riippusilta jonne menee jyrkät rappuset, ensimmäinen hieman liian syvä joki, ensimmäinen liian täysi autiotupa hullussa myrskyssä ja ensimmäinen kokonainen porotokka.
Artikkelissa on seuraavat osat:
Koiran reppu - kuka kantaa koiran tavarat
Koiran ruoka vaelluksella
Päivämatka koiran kanssa
Koira teltassa
Jokien ylittäminen
Huomioi muut vaeltajat
Koiran reppu - kuka kantaa vaelluksella koiran tavarat?
Ja kuinka hiivatisti ne painavat rinkassa! Entä jos koira kantaisikin ne aivan itse? Koirille on olemassa reppuja, joihin mahtuu koiran tavarat. Se paljonko koira jaksaa kantaa, riippuu koirasta.
Voi olla, että koira kantaa tavaransa mielellään, mutta ei arvosta esimerkiksi pukemistilannetta. Ylemmän kuvan Sipsu reipastuu heti, kun reppu on saatu selkään.
Reppuun on hyvä alkaa totuttamaan ennen retkeä, sillä eihän ihminenkään laita reppuaan selkään ensimmäistä kertaa lähtöpisteessä. On ihan reilua antaa koirankin totutella uuteen laitteeseensa rauhassa ja palkan kera.
Mukaan kannattaa ottaa muutamia irtoremmejä, joilla reppua voi hieman muokata mikäli se ei istu täydellisesti koiran selkään repun sisällön vähentyessä.
Koiran ruoka, lääkkeet, ea-tarvikkeet, tossut ja passit usein mahtuvat koiralle itselleen, mutta makuualusta voi tuottaa haastetta. Ehkä ihminen voi joustaa kantamisesta sen verran, että kantaa koiralle alustan? Rulla on usein ikävän muotoinen suhteessa koiraan, ja tökkää helposti puihin ja risuihin ja mitä ikinä nyt onkaan siellä, missä koira haluaa kulkea.
2. Koiran ruoka vaelluksella
Koira voi syödä pitkällä vaelluksella hieman energiapitoisempaa nappulaa kuin kotioloissa, jotta koira jaksaa rankemman vaelluksen ongelmitta. Jos koira on herkkävatsainen ja syö kotona kevyttä nappulaa, nopeita muutoksia ei kannata tehdä.
Työkoiran ruoaksi käy sama ruoka jota koira syö työkaudella. Se on koiralle tuttua ja energiapitoisempaa kuin norminappula.
Esimerkiksi talvisin valjakkokoirana toimiva tai ahkiota vaelluksilla vetävä husky voi syödä kesällä samaa ruokaa kuin talvisin valjakkokaudella. Energiapitoisemman nappulan lisänä voi tarjota kuivattua jauhelihaa.
"Kävelimme Kautokeinosta Kilpisjärvelle ja palkitsimme koirat kaupasta ostetulla koiranmakkaralla, jota yksikään neljästä huskystämme ei normaalisti syö.
Koko seuraavan yön autiotuvassa haisi hirveä koiran pieru, ja terassin viereen plörähti melkoisen iso löysä läjä."
Myös koira arvostaa välipaloja. Vaeltaminen on kuluttavaa ihmiselle ja se voi olla sitä myös reppua kantavalle koiralle. Suuria annoksia ei tietysti kannata koirallekaan kiertymien vuoksi antaa, mutta pientä naposteltavaa silloin tällöin, jotta tassuttelu pysyy mukavana.
Ruokakupiksi sopii mikä tahansa muovirasia josta koiran on helppo syödä, mutta väliä on eniten kupin koolla. Sekin on tavara, joka tulee ottaa mukaan, ja jokaisella tavaralla on paino ja tilavuus.
Myös kankaiset taiteltavat kupit ovat hyvä vaihtoehto, koska ne menevät pieneen tilaan, muovautuvat hyvin eivätkä paina paljon. Ne voi myös huuhdella, eikä esimerkiksi kuvan kupit ole alkaneet haista pidemmälläkään reissulla.
3. Koira teltassa
Koirat voi totuttaa telttaan tai absidiin
Karkaamisen varalta on hyvä olla esimerkiksi maaruuvi.
Koira voi nukkua absidissa tai teltassa, jos rekun totuttaa kumpaan tahansa. Kangas ei innokasta koiraa pidättele ollenkaan, joten yöksi koira on laitettava kiinni ja siltikin kankaaseen saattaa tulla vähän damagea.
Koira tulee halutessaan telttakankaasta nopeasti läpi, ja pelkät kynnet tekevät pahaa jälkeä telttakankaalle ja ilma-alustalle, joten koiran telttailussa on hienoista riskin hajua ilmassa.
Iso kivi on vikkelälle koiralle kiinnityspisteenä vitsi, väsyneelle tai tottelevalle koiralle taasen hyvinkin toimiva. Koirakaupoissa myytävä maaruuvi voi olla hyvä ratkaisu tauoille ja yöksi ja talvella voi polkea lapion poikittain hankeen, ja ankkuroida koiran siihen.
4. Jokien ylittäminen ja riippusillat
Jokainen koiranomistaja tietää, että koirat ovat yksilöitä. Osa koirista aktiivisesti vihaa vettä ja osalle ei ole niin väliksi, kastuuko häntä. Joki oli kapea mutta koiralle syvä.
Tärkeintä on etukäteisharjoittelu ja se, että koira on rauhallinen ja seuraa mitä ihminen tekee ja koiralta toivoo. Jokien kahlaamista voi olla haastavaa harjoitella, mutta se palkitsee. Joen puuttuessa myös järvi käy. Kävele koiran kanssa haluamallasi tavalla järveen ja kannusta tarvittaessa.
Reissusta tulee haastava, mikäli koira stoppaa ensimmäiseen jokeen ja on mälsää ajaa 1000 km pohjoiseen huuomatakseen, ettei koira kävele perässä jokeen.
Huomioitavaa on, ettei monikaan vedenpitäväksi mainostettu koiran reppu tosiasiassa kestä kahlaamista vedessä eikä repun päälle laitettava sadesuoja luonnollisestikaan suojaa alta tulevaa kosteutta.
Koirat suhtautuvat keinuviin, hassuihin riippusiltoihin eri tavoin. Joillekin riippusilloille johtaa jyrkät surkeat rappuset, joka voi olla koiralle lähes mahdoton omin avuin. Silloin pitää nostaa. Kuvan Tuutikki painaa 15 kiloa.
5. Päivämatkat koiran kanssa
Sopiva kuljettava matka riippuu koirasta, maastosta ja koiran kunnosta. Koira kyllä kertoo jos on aika levätä. Hyväkuntoinen työkoira voittaa ihmisen taatusti, mutta lähinnä sohvalla viihtyvä lyhytjalkainen seurakoira ei välttämättä ole yhtä ketterä kauris vaelluksella.
Lähtökohtana voi pitää sitä, että koira kävelee maastossa vähintään tuplat siitä mitä ihminen. Ja sitten on pikkukoiria, jotka eivät kävele.
Haastavia asioita koiralle: Kivikot, jatkuvat kivet, kivi yleisesti. Ota mukaan tassurasvaa ja tossuja.
6. Huomioi muut vaeltajat
Koira ei ole tervetullut jokaiseen tupaan ja osa ihmisistä yksinkertaisesti pelkää koiria. Useimmat ei. Jos koira käyttäytyy hyvin, ihminen pitää huolen että koira käyttäytyy hyvin ja ihminenkin käyttäytyy hyvin, kaikilla on mukavampaa.
Ja sitten on näitä koiraspessuja: Siivoa kakat. Ai miten mukava onkaan koira, joka poistuu polulta tekemään tarpeensa! Jotkut koirat haluavat tortuttaa aivan keskelle. Ihan aina.
Kovemmat köntit voi vipata tikulla pois polulta. Löysemmät läjät vaativat ehkä kaksi tikkua tai kiven. Pääasia on, ettei jätä läjää polulle muiden riesaksi, sillä ei ole yhtään mukavaa liukastua koiranpaskaan retkellä.
Ideat ja vinkit netistä. Syvälliset pitkät tarinat printistä.