5 vinkkiä joilla teet vaelluksistasi parempia
Mennäänkö suoraan asiaan?
1. Kevennä rinkka
Ei ole pienintäkään mieltä kantaa mukana 75-litraa täynnä kaikkea turhaa roinaa. Jos olet alussa saanut/ostanut/haalinut kasaan/whatever tavarat, jotka painavat liikaa, niistä voi luopua.
Rinkkaa ei kevennetä ostamalla yksi uusi tavara kerran vuodessa, vaan ratkaisu kevyempään rinkkaan on vähentää tavaraa rinkassa.
Kyllä, sen jälkeen jää vielä kaikkea mitä voi keventää ostamalla tai vaihtamalla, mutta selkein tapa keventää rinkkaa on yksinkertaisesti kantaa vähemmän tavaraa.
Haluatko kantaa viikolle 25 kg / 75 litraa vai 12 kg / 45 litraa?
Nyt vedetään mutkia suoriksi, mutta et tarvitse näitä: Varasukat, varahousut, varapaita, varatakki, kaikki mikä alkaa vara-.
Pussit, kassit, laukut. Eli ensiapuLAUKKU, hygieniaKASSI, roskaPUSSI. Tarvitset sen alkuosan, eli ensiapu(välineet) kyllä, hygienia(välineet) kyllä, ja roskat laitetaan niihin minigrippeihin/ruokapusseihin joita jokatapauksessa jo ensimmäisenä päivänä vapautuu.
Käy siis kerralla läpi jokainen tavara joka on tulossa mukaan. Laukku on tavara, minigrip on tavara, pinsetit on tavara, latauspiuha on tavara. Jokaisella pienelläkin tavaralla on paino ja pakkauskoko. Jokaisesta pienestäkin tavarasta koostuu se möhkäle, jota raahaat mukanasi.
Mitä luulet, olisiko seuraavalla reissulla rinkka jo lähempänä 12 kiloa jos käyt tavarat läpi nyt?
2. Kevennä kengät
Nostelet jalkoja aika monta kertaa päivässä, mutta miksi nostella jaloissa kilon punnuksia, joita vaelluskengiksi kutsutaan?
Vaelluskengät on markkinavoimien keksintö suoraan saatanasta, ja jos haluat keventää askelta ja vaeltaa mukavammin EIKÄ sinulla ole ongelmia jaloissa, kevennä kengät. Jos jaloissa/polvissa/nilkoissa on ongelmia, käytä kenkiä jotka korjaavat ongelmia parhaiten. Tiedät tämän tarpeen parhaiten itse.
Jos ongelmia ei ole:
Nilkassa on lihaksia, jotka tukevat nilkkaa. Et tarvitse muuta tukea nilkalle.
Jaloissa on lihaksia, jotka toimivat oikein kivasti myös jalkapohjassa. Et tarvitse superjäykkää pohjaa kenkiisi, vaan pohjan joka taipuu ja joustaa. Ihan sellainen simppeli kysymys: Kävelisitkö vaelluskengissä arjessa? Ai et, miksi?
Niin, koska ne on niin kauheat. Polku se on vaelluksellakin ja hei, kevyellä kengällä voi kulkea myös polun vieressä.
Polkujuoksukengillä voi vaeltaa, retkeilykengillä voi vaeltaa, kevyillä kengillä voi vaeltaa. Kun kengät ovat kevyet, ne eivät vaadi kolmen vuoden sisäänajoa etkä välttämättä tarvitse edes tuplasukkaa.
Vaeltaminen on kävelemistä. Ei jotain, jonka vuoksi nilkka pitää betonoida paikalleen 90 asteen kulmaan jalkapohjan kanssa.
3. Pidä taukoja ja tauolla syö ja juo
Simppeli ohje joka on helppo unohtaa varsinkin jos sataa räntää hyi.
Pidä lyhyt tauko kerran tunnissa.
Juo dexalia tai vastaavaa, syö sipsiä, karkkia, suklaata, mitä tahansa mikä menee alas, kunhan syöt. Pidä säännöllisesti taukoja, jolloin syöt ja juot.
Syöt kaiken ruoan jonkna olit ajatellut syöväsi. Jos olet suunnitellut aamupalan, lounaan ja päivällisen, syöt ne.
Ei poikkeuksia, vaikka tulisi juhannuksena talvi ja ottaisi päähän pysähtyä. Syö.
Muuten uuvut huomaamattasi matkalla.
Ja sitten illalla juot ylimääräisen puoli litraa dexalia oli jano tai ei. Juot ylimääräiseen puoli litraa dexalia maistui tai ei.
Tämä voi olla juuri se viimeinen silaus, jolla pitkä vaellus kulkee kivasti myös seuraavana päivänä. Se on joskus pienestä kiinni.
4. Jätä löysää
Mikään ei ole niin annelista kuin se, että aikataulusyistä pitää kiirehtiä, juosta, hönkiä väkisin eteenpäin räntäsateessa sormet kohmessa ja aivot jäässä, koska muuten loma loppuu kesken, erämaa jää suorittamatta ja tunturit valloittamatta.
Jos olit suunnitellut käveleväsi 25 kilometriä päivässä, suunnittele paremmin ja laita 20. Jos maistuu 25 niin kiva juttu! (Sovella tähän omat kilsasi)
Jos suunnittelet meneväsi jollekin tietylle järvelle yöksi, katso matkalta vaihtoehdoksi jokin muukin järvi. Monet järvet on kauniita. Jos pääset kauemmalle järvelle niin kiva juttu. Mutta pakkohan ei ole.
Jos ajattelet että vaelluksella kävellään ihan joka päivä, mitä jos suunnitelma sisältäisikin yhden vapaapäivän? Tarkoituksella vapaapäivän, ei lepopäivän, koska olet tehnyt jo kulkemisestasi höyhenenkevyttä, etkä tarvitse lepoa.
Vapaapäivänä voi sitten halutessaan kyllä levätä ja syödä suklaata ja lööbailla, tai kävellä viereiselle tunturille päiväreissuna jos huvittaa.
Jos löysää ei ole, kaikki kiva voi jäädä kokematta koska on kiirekiire.
5. Ota mukaan luksusta
Jep, jos rinkka painaa 25 kiloa niin kaikki luksus siihen päälle näännyttää. Mutta jos rinkka painaakin viikon reissulle 12 kiloa, siihen voi ottaa päälle esimerkiksi jotain näistä:
Patterikäyttöiset telttavalot tai jonkin söpön virtapankkivaloketjun
Kirjan, lehden (kröhöm, Luodetta luetaan erämaassa vink vink)
Kinderpupun
Jotain muuta karkkia jonka katsomisestakin tulee hyvä mieli
Jäätelöä
Ekalle illalle mitä tahansa ruokaa, vaikka roiskeläppäpitsaa
Tyyny
Tupsupipo, havaijipaita, kissalasit
"Vaeltaminen ei ole niin vakavaa"
Ideat ja vinkit netistä. Diippii shittii printistä.