Kevytretkeily tekee vaeltamisesta lokoisaa

Kopioitko pakkauslistan vaellukselle joltakin toiselta? Ei ehkä kannata. Tulet kantaneeksi mukana kaikkea turhaa roinaa, jolla juuri sinä et tee vaelluksella yhtään mitään.

Tee omista vaelluksistasi mukavampia yksinkertaisesti karsimalla tavaraa.

Lue ohjeet, joilla kevennät rinkkaa ilman tonnin laskua ja uusia ultrahöpöhöpövarusteita.

Ihmisen jalat värikkäissä villasukissa tunturissa kaasukeittimen ja titaanikattilan kanssa

Kevennä varusteita karsimalla niitä

Siten voit loikoilla rentona kaikki tauot ja illat

Ja sitten pieni varoitus heti alkuun: Tämä artikkeli on tiukkaa asiaa. Paljon tekstiä, paljon vinkkejä, ihan vaan faktatykitystä ja asiaa asian perään.

Ei keventäviä kuvia, vaan nyt kevennetään rinkkaa. Sen perässähän tänne tulit?


Artikkeli sisältää seuraavat osat:

Johdanto

Yksityiskohtaiset ohjeet joilla kevennät rinkkaa

  1. Ota mukaan vain se mitä ilman et voi olla

  2. Punnitse ja listaa

  3. Monikäyttöisyys

  4. Vaatteet

  5. Laske menekki

  6. Ruoka ja juoma

  7. Isot tavarat


"Onko kevytretkeily järkevää hommaa vai tie loputtomaan hulluuteen? "
— Tavan retkeilijät ennen keventämistä
 

Johdanto - Miten tässä näin kävi ?!

Jos rinkka tuntuu pusertavan ilmat keuhkoista ja ylämäessä askel hyytyy liian nopeasti, vika ei aina ole kunnossa. Ehkä rinkka vaan painaa liikaa siihen nähden mitä juuri nyt tehdään?

Kenties mukana on ne tavarat jotka on joskus sattunut ostamaan kun halvalla sai, tai ei vielä osannut kiinnittää huomiota painoon. Onkohan mukana tavaroita ihan vaan tavan vuoksi?

Ehkä rinkka on kotona pakattu muka kevyesti, mutta sitten käydään Prismassa hakemassa kaikkea viimehetken tarpeellista juttua ja pakataan mukaan toiset 10 kiloa tavaraa.

Usein kuulee sanottavan, että mitä mukavampaa polulla, sitä epämukavampaa leirissä ja toisinpäin. Kyseessä on vanha mantra, jolla ei ole mitään tekemistä nykyajan vaeltamiskulttuurin kanssa.

Kun rinkka on kevyt, leirissäkin on mukavaa, kun ei näännytä itseään päivän aikana kävellessä.

 
"Mitä mukavampaa polulla, sitä epämukavampaa leirissä on vuoden 2025 varusteilla täyttä hevonpaskaa."
— Onnellinen kevytretkeilijä
 

Rinkan sisällön voi pakata aina samalla kaavalla miettimättä, mitä tavaraa tällä vaelluksella oikeasti käyttää. Jos mukana on edelleen kirves ja saha vaikka ei koskaan tee edes tulia tai ne on lähes aina löytynyt tulipaikalta valmiina, ovatko ne aidosti tarpeellisia?

Tavaroiden vähentäminen ja karsinta rinkasta ei maksa mitään.

Nolla euroa.

Vaihtoehtoisesti voi käyttää kolme tonnia uusiin kevyempiin varusteisiin ja olla miettimättä rinkassa olevia tavaroita monikäyttöisenä kokonaisuutena, ja voi ostella yhden varusteen sieltä ja toisen täältä miettimättä asiaa kerralla kunnolla. Mutta sitä olet ehkä jo kokeillut, eikä se enää riitä?

Makuupussin voi päivittää 500 eurolla 500 grammaa kevyempään versioon, ja edelleen kantaa huomaamattaan rinkassa saman puoli kiloa erilaisia laukkuja.

On mahdollista ostaa kevyempi kauha ja jättää huomiotta se, että iso lusikka joka rinkassa jo on, voisi samalla toimia kauhana.

Hammasharjan varren voi katkoa ja raapia ikeniä hiilellä ja risulla jos selviytymistaistelu on mieleistä, mutta moderni vaeltaminen ei ole vuosikausiin ollut selviytymistä.

Vessapaperiakin voi säästää, mutta sitä on ehkä kuitenkin järkevää käyttää enemmän kuin 2 palaa päivässä varsinkin jos sattuu ensin lääppimään vähän huussien ovenkahvoja ja sen jälkeen syömään herkullisia tortilloja. Jos ripaska iskee, pehmeä sammal auttaa vähän, riittävä määrä vessapaperia vähän enemmän.

Vessapaperia voi korvata toki vaikka pissarätillä, jos ostaminen on aina ratkaisu asioihin.

Rinkan keventäminen on usein ostoslista uusista tavaroista.


Mutta mitä jos katsottaisiin asiaa tällä kertaa vähän toisin? Rinkkaa kokonaisuutena, ilman tonnin laskua taas uusista tavaroista?


Yksityiskohtaiset ohjeet joilla kevennät rinkkaa

Nainen kävelee avotunturissa rinkka selässä.

Viikon vaellus: Noin 12 kiloa, alle 50 litraa.

Ensinnäkin, rinkka voi olla kevyt ja mukava ja sisältää kaikki tarvittavat romut leppoisaan vaellukseen ja olemiseen leirissä. Mikäli haluaa liitää polulla, kevyen rinkan kanssa pitkäkin matka muuttuu miellyttäväksi, koska et nujerru rinkan alle.

Kun rinkka on grammattu sopivaksi, mukaan mahtuu myös “ylimääräisiä” tavaroita jotka tuovat puhtaasti pelkkää iloa.

12 kilon rinkassa (riittää viikoksi hyvin) voi kantaa mukana kakkuja ja tunnelmavaloja, mutta jos rinkka painaa jo alkujaankin 25 kiloa ja täyttyy kaikesta mistälie tavarasta, ei ehkä tee mieli ottaa sen päälle enää mitään ylimääräistä luksusta. Koska rinkka on jo täynnä kaikkea turhaa roinaa.

Ja sitten ne ohjeet:


1. Ota mukaan vain asioita, joita ilman et voi olla

Sen sijaan, että otat mukaan kaikkea mitä vaelluksella tarvitset, ota mukaan vain sellaisia tavaroita joita ilman et voi olla. Tulee vähän erilainen lista eikö vain?

Mitä tarvitset vs. mitä ilman et voi olla.

Kuinka homma tehdään käytännössä: Räjäytä kaikki normaalisti mukaan pyrkivät tavarat lattialle irralleen toisistaan ja valitse kaaoksesta ne, joita ilman et voi olla.

Jokaikisen tavaran kohdalla mieti, voitko olla ilman sitä. Jokaikinen tavara tarkoittaa sananmukaisesti aivan jokaista tuotetta, joka on siirtymässä rinkkaan sisälle tai tulossa ihmisen päälle.

Mukana pitää olla ensiaputarvikkeet, mutta tarvitaanko esimerkiksi ensiapuLAUKKUA, vai voisiko ea-tarvikkeet pakata jotenkin toisin? Mitä nämä kaikki tuotteet ensiapulaukussa edes ovat? Osaanko käyttää niitä, mihin tilanteeseen tälläkin tuotteella varaudun? Onko rakkolaastareiden muovikotelo sellainen, mitä ilman voi olla?

Tietysti aina voi kantaa rinkan sisällä viisi erilaista laukkua ja koteloa ja vaikka maustePURKKIA, jos tykkää laukuista ja purkeista ja koteloista.

Unohda samalla uskomukset siitä, mitä retkellä tulisi olla. Mihin tarvitset puukkoa? Käytätkö sitä, ja jos niin mihin?

Miksi juuri Trangia kaikkine painavine tilaavievine osineen? Onko juuri tämä häkkyrä tarpeellinen ja mitä pahaa tapahtuu, jos et ota sitä?

Kaikki vaihtovaatteet, oikeasti?

Jos et voi olla ilman tyynyä ja tunnelmavaloja, ota tyyny ja tunnelmavalot. Vaeltamisessa on oleellista, että se tuo iloa, ja jokin tavara voi olla mukana siksi, että se lisää mukavuutta ja tuo iloa. Sun tavarat, sun päätös.

Alkukarsinta ja jokaisen tavaran kriittinen pohdinta on oleellista.

Muovipussikin on tavara. Rinkka on tavara, vessapaperi on tavara, vessapaperin minigrippussi on tavara, pinsetit on tavara, silmälasikotelo on tavara, jokainen latauspiuha on tavara, jalassa olevat kengätkin on tavara.

Ymmärrät? Jokainen tavara on tavara.

 
"Jokaisella pienelläkin tavaralla on paino ja tilavuus."
— Maaninen keventäjä
 

2. Punnitse ja listaa

Tässä vaiheessa edessäsi ei ole enää mitään outoa krääsää. Siinä on hallittu kokonaisuus tuotteita, joita ilman et voi olla.

Punnitse kaikki ne mitä ilman et voi olla. Aivan kaikki: Rinkka, piuhat ja vessapaperi, roskapussi, inreach, silmälasikotelo, kattila, kalsarit ja keppihevoset ja mitä nyt ikinä haluatkaan mukanasi kantaa.

Punnitse ihan jokainen tuote siinä muodossa, kun se on välttämättömänä tulossa mukaan.

Vessapaperirullia punnitessa saattaa miettiä, onko tämä aivan tervettä, mutta kyllä se on. Kun tiedät jokaisen tavaran tarkan painon, ymmärrät mistä rinkan paino koostuu ja miksi vaatteet painavat niin paljon.

Ei ole olemassa 2 kilon pakollista tarvikepussikönttää, vaan tarvikepussi, jossa on 15 tavaraa joista jokainen tavara painaa jotakin ja lopputulos on kaksi kiloa. Sama koskee sitä ea-laukkua.

Listaa kaikki tavarat painoineen exceliin. Omaasi, ei siihen jonka latasit joltakin kaupalta jonka tarkoitus on myydä lisää tavaraa.

Ja sitten niitä valintoja lopuksi:

Jos on tasavertaisia vaihtoehtoja, ota kevyempi ja se, joka pakkautuu pienempään tilaan.

Paino on avain kevyempään rinkkaan. Kaikki vöyhöttävät ymmärrettävästi painosta.

Pakkauskoko on avain pienempään rinkkaan.

"Trust the process."
— Sanoi vaeltaja kun keittiövaakaa käytti

3. Monikäyttöisyys

Katso tavaroitasi täysin uusin silmin. Lusikka on toki lusikka, mutta voisiko se olla samalla kauha ja haarukka? Onko jokin tavara joka on jo mukanasi joka ei ole ea-tarvike, kuitenkin käytettävissä ea-tarvikkeena? Mihin kaikkeen voit käyttää yhtä ainutta buffia?

Haluatko ostaa lisää eri tavaroita vai osata käyttää sitä mitä sinulla on? Aika raakaa; haluatko osata vai ostaa?

Ruokaa pitää tehdä. Tarkoittaako pakollinen kattila kahta kolmen litran kattilaa ja paistinpannua? Ylimääräisistä kattiloista pääsee eroon, kun alkaa miettimään jokaista mukana kulkevaa astiaa kattilana; nalgenea, mukia, lautasta (tarvitseetko muuten edes lautasta?).

Jos retkikeittimiä on joka tapauksessa mukana vain yksi, mihin tarvitset kahta kattilaa? Keittimen päälle mahtuu yksi kattila kerrallaan, joten onko toisen kattilan kaltaisena astiana käytettävän astian pakko olla juuri kattila?

Tämä vaatii vähän uudelleenajattelua, tiedämme sen.

Jos aamulla haluat kiisseliä, teevettä ja puuron, selviät kyllä yhdellä kattilalla. Onko ne aidosti aivan pakko keittää juuri samaan aikaan? Entä jos ensimmäisenä keittää kaiken tarvittavan veden, ja siirtää teeveden mukiin. Sitten tekee kiisselin lautaselle. Viimeisenä puuro, jonka voi syödä vaikka kattilasta, ja tässä vaiheessa aamupalaa teekin on jo juotavan lämpöistä.

Oli aamupalarutiinisi tai päivällistapasi millaiset vain, mieti kuinka voisit käyttää yhtä kattilaa siten, että kaikki kuitenkin valmistuu. Muutaman päivän jälkeen rutiini alkaa löytyä (koska muuta vaihtoehtoa ei enää ole). Kokeile vaikka kerran yhdellä vaelluksella pärjätä yhdellä kattilalla, ja jos se oli aivan annelista niin ota seuraavalle reissulle kaikin mokomin toinen kattila.

"Hikinen buffi on oiva pefletti ja sen jälkeen pyyhe. Sitten sen voi pestä, kuivattaa ja laittaa yöksi silmien eteen jotta saa yöttömänä yönä nukuttua."
— Nimimerkki Turhat bois

4. Vaatteet

Olet jo päässyt jyvälle tästä, mutta montako paitaa oikeasti tarvitset? Kuinka monet housut, monetko villahousut? Vaatteita on oltava sen verran ettei ole kylmä, ja sen verran, että on aina kuivaa päälle. Mutta onko näiden lisäksi vielä tarpeellista ottaa mukaan varavaatteita?

Tarvitaanko jokaiselle päivälle puhtaat kalsarit, vai tulisiko jossain vaiheessa hetki, jolloin kalsareita voisi pestä? Esimerkiksi joka päivä tai joka toinen.

Tässä tämmöinen ajattelumalli:

Case paidat: 1 paita kävelyyn, 1 paita leiriin. Kävelypaidalla kävellään, leiripaidalla ollaan leirissä ja nukutaan. Eli sulla on aina yksi hikinen paita ja toinen joka on aina puhdas ja kuiva. Ei muita paitoja.

Case housut: Vaellushousut kävelyyn. Leiriin villahousut+kuorihousut. Siinä tuli samalla varahousut.

Case takit: Kuoritakki, untuvatakki.

Case varavaatteet: Ne on ne kuivat vaatteet. Ei ole mitään ylimääräisiä varavaatteita. Se mikä on rinkassa syyttä x tai y, on jo samalla varavaate. Vaihtovaatteiden lisäksi ei tarvitse olla erikseen varavaatteita. Radikaalia?

Case sukat: Yhdet kävelyyn, villasukat leiriin.

Case “mutku mulla on kylymä”: Säädä villakerrastolla. Koko vaatekertaa ei kaada se, jos mukana on lyhyet ohuet villahousut JA pitkät paksut villahousut, tai ohut pipo JA paksu pipo. Buffi kyllä menee pipona (ja lisäksi peflettinä, pyyhkeenä, kaulurina jne), jos sillä tavalla miettii.

Emme erityisesti kannusta haisemaan vaelluksella. Peseytyminen ja vaatteiden määrä vaan on kaksi aivan eri asiaa.


"Hygienia on sosiaalinen konstruktio."
— Viivi Vaeltaja
 

5. Laske menekki

Paljonko kaasua kuluu? Riittäisikö varapulloksi se ihan mini? Kaasun määrään on varmasti löytynyt jo jokin hihavakio, eikö vain? Marinolia myydään litran pullossa, mutta se ei tarkoita, että litran pullo pitää ottaa mukaan.

Ajatusleikki, case varakeitin ja puuronkeitto: Eräällä vaelluksella tein laiskat ja otin mukaan pelkkää pussiruokaa ja MSR Reactorin. Sillä tosiaan keittää pelkkää vettä ja kaiken muun pohjaan. Nautin aamupuurostani kuitenkin nimenomaan keitettynä ja jollakin reissulla oli ollut ongelmaa Reactorin kanssa, joten en aivan luottanut siihen. Siksi otin mukaan aamupuurokeittimen joka oli samalla varakeitin. Kyseessä on metallikippo (eli samanlainen kuin se perinteisen Trangian keltainen metallinen keitinosa). Oma kipponi oli pelkistetympi ja titaania Toaksilta, ja mittasin Marinolin menekin etukäteen sillä ajatuksella, että vesi keitetään Reactorilla, heitetään kiehuvana 3 desin titaanimukiin joka oli siis samalla kattila, ja puuroa keitetään noin 3 minuuttia, jotta se on hyvää.


Tämä on kevyt keitin. Ei kovin hyvä, mutta keitin.

Toaks alcohol stove.

Ritilä toaksilta.

Titaanimuki jonka löysin Kilpishallista, koska kyllähän kunnon K-Marketissa on titaanimukeja.


Marinol on siitä hauska aine, että sen paloaikaa voi mitata kohtuullisen tarkasti, jos ei ole kovin tuulista. Tein koepolttoja kotioloissa käyttäen lääkeruiskua mittana ja huomasin, että Marinolia kuluu oikeastaan hyvin hyvin vähän tähän tarkoitukseen. 8 päivän vaelluksen aamupuurojen keittoon kuluva Marinol mahtui lopulta 50 ml inkiväärishottipulloon, ja siinäkin oli jo ylimääräistä. Jos Reactor olisi sakannut kokonaan, olisin ostanut tunturiasemalta litran pullon ja irvistellyt kantaessani sitä.

Laske siis menekki kaikelle sellaiselle, jolle se on laskettavissa.

"Kolmen desin mukissa on ärsyttävää keittää puuroa, vaikka se olisi titaania ja haitekkia."
— Marika Kebnekaisella

6. Ruoka ja juoma

Paljonko oikeasti syöt? Montako patukkaa päivässä, millä kaikilla tauoilla? Jos tapana on kantaa puolen viikon vararuoka aina pois tunturista, ehkä nyt jo tiedät, ettet tule syömään tälläkään kertaa ihan niin paljon. Päivän vararuoka on ihan ookoo koska voi olla myrskyä, mutta ihan oikeasti, onko joskus ruoka loppunut kesken?

Ota mukaan vain se ruoka, jonka todellisuudessa aiot syödä. Sitten myös syöt sen.

Onko matkan varrella mahdollisuus täydentää vettä? Paljonko kannattaa kantaa mukana ja missä astiassa oikeastaan? Kolme litraa vettä on kolme kiloa vettä, kolme litran pulloa vie kolme litraa tilaa (ellet käytä joustavia, kokoon meneviä pulloja). Mutta voisiko hörpätä jokaisesta ojasta ja ottaa sen puolen litran pullon uudestaan täyteen?

7. Isot tavarat

Nyt päästään siihen vaiheeseen, jossa linjataan isot asiat.

Isot tavarat = teltta, rinkka, makuupussi, makuualusta. Kun valitset ne oikein, ne eivät ole kovin isoja tavaroita.

Muistat tämän jo, mutta jokaisella tavaralla on paino ja pakkaustilavvuus.

Paino on avain kevyempään rinkkaan. Pakkauskoko pienempään.

Kun kaikki tavarat, joita ilman et voi olla, on valittu ja punnittu ja välpätty, katso kokonaisuutta. Paljonko maanisen punnitse ja säästä -rumban jälkeen jäi tavaraa? Minkä kokoiseen rinkkaan ne mahtuvat?

Vieläkö haluat uusia jonkin ison tavaran?

Jos kannat vaikka suosittua Kajkaa, se painaa tyhjänä saman verran kuin toisenlaisilla valinnoilla rinkka, teltta ja makuupussi YHTEENSÄ.

Nyt on aika uusia isot tavarat, jos niissä jäi uusittavaa. Tulee vähän kalliiksi keventää 250 grammaa vuoden välein, joten katsele kerralla ne hulluimmat vaihtoehdot ja sieltä voi helposti tulla pari pykälää normaalimpaan suuntaan.

Makuualustoissa ja, pusseissa ja teltoissa saa todella suuria eroja aikaan. Mitä suuremmat pakkauskoot rinkan sisään menevissä tavaroissa, sitä suuremman rinkan tarvitset ja sitä painavampi se myös on.


Kun rinkka tavaroineen on pakattu, älä lisää sinne enää yhtään mitään muuta.

Yhtään. Mitään. Muuta.


Ideat ja vinkit saat netistä, eikä ne maksa mitään. Haluamme, että sulla on mukavaa retkillä minne ikinä menetkin. Syvälliset, pitkät tarinat tuntureilta ja erämailta saat printistä.


Edellinen
Edellinen

Pitkä vaellus

Seuraava
Seuraava

Pitkä vaellus koiran kanssa